Jünger var et øjemenneske

ATLAS LYD handler i denne omgang om den tyske forfatter Ernst Jünger. Forfatter Kristian Bang Foss og digter og oversætter René Jean Jensen taler med Andreas Eckhardt-Læssøe om den krigsbegejstrede forfatter.
I forbindelse med at den tyske forfatter Ernst Jüngers bog, På Marmorklipperne, er blevet nyoversat til dansk, har ATLAS inviteret to flittige Jünger-læsere til en samtale om hans forfatterskab. Forfatter Kristian Bang Foss og digter og oversætter af bl.a. Jünger. René Jean Jensen taler om, hvordan det er at møde en mur af tekst hos Jünger, at blive sat på prøve af teksterne, og om gerne at ville kunne tage telefonen og ringe til ham, når man som oversætter skal forsøge at skabe nye rum i teksten, som kun forfatteren selv har hovednøglen til.
De taler om hvordan Jüngers skrift er som en optikers, han var et øjemenneske, der zoomer helt ind på tingene, og trækker sig helt ud til månens perspektiv.
Ernst Jünger har altid været en kontroversiel forfatter. Blandt andet fordi han så positivt på krigen. Som en adgang til et mere ægte liv, et egentligt liv. Men både René Jean Jensen og Kristian Bang Foss mener, at det bygger på en kortslutning i litteratursyn. Jünger er et menneske og sådan kan mennesker åbenbart tænke, og det er spændende at læse om. Det er ikke en ”du-bliver-hvad-du-spiser” litteratur.
Afspil